Jag gillar verkligen att använda öl till min grillning.
Det ger massor av smak och gör det mesta mört och fint.
Här gör jag en så kallad spatchcocked kyckling. Det innebär att man delar kycklingen mellan brösten, skär bort bröstbenet och viker upp den så den blir platt.
När kycklingen är klar delar du den enkelt och serverar halv. Detta recept har lite sting i sig, vilket jag tycker det ska vara i grillad kyckling. Hittar du ingen habanero så byt ut mot valfri chilisort.
Du behöver:
- 2 hela kycklingar
- Körsbärsflis för rökning
Till marinaden:
- Rufus Teague Blazin hot BBQ-sauce (Eller din favoritsås)
- 3 flaskor Budweiser
- 3 msk Worcestershiresås
- 8 vitlöksklyftor, pressade
- en halv kruka timjan
- 3 Habaneros(banka till dom med något hårt så dom öppnar sig och ger smak och hetta)
- 1,5 dl frusen apelsinjuice (kommer till varför den bör vara frusen)
- 3 msk salt
Till Glazen:
- 0,5 dl apelsingjuice
- 1,5 dl budweiser
- 4 msk mörkt muscovadosocker
- 4 msk flytande honung
- 0,5 dl Rufus Teague Blazin hot bbqsås (eller din egen favorit, använda samma som du hade i marinaden)
Gör så här:
- Ta bort bröstbenet på kycklingarna.
- Det gör du genom att skära med en rejäl kniv på varje sida om bröstbenet.
- vit ut kycklingarna och tryck till så dom blir platta.
- Blanda ihop alla ingredienser utom den frysta apelsinjuicen i en gryta
- Koka ihop på låg värme så allt kokar samman.
- Det ska bara precis värmas upp ihop.
- När du fått bra konsistens på marinaden så rör i den frusna apelsinjuicen.
- På så sätt så svalnar blandningen fortare
- lägg kycklingarna i en form
- Häll över den nu helt svala marinaden.
- Plasta formen och ställ i kylen över natten.
- Blanda ihop en laddning Bone Dust BBQ-rub.
- Recpetet hittar du HÄR
- Plocka fram kycklingarna dagen efter och torka av marinaden med papper.
- Blötlägg körsbärsflisen
- Gör i ordning din grill/smoker för low & slow grillning och ca 100 grader.
- Rubba in kycklingarna ordentligt med Bone dusten
- Lägg på rökflisen på glöden och se till att röka hela tiden första timmen.
- Grilla indirekt low and slow tills kycklingarna har en innertemperatur på ca 60 grader.
- Detta tar några timmar, men det är värt det.
- Under tiden blanda ihop glazen.
- Koka ihop den på låg värme tills den får en tjock fin konsistens.
- Efter ca 4 h så häll lite Budweiser över kycklingen och kör vidare.
- När du nått rätt innertemperatur på kycklingen så gör i ordning grillen för direkt, hög värme.
- Glaza kycklingarna och låt vila ca 5 minuter.
- Grilla sedan direkt så glazen karamelliseras och du får en fin yta.
Dela på hälften och servera.