Granskottssirap är riktigt gott och även väldigt enkelt att göra.
Nu är perfekt tid att plocka dom små späda skotten. Dom ska vara ljusgröna och precis slått ut.
Denna sirap är ruskigt god att ha på pannkakor eller att göra en grym glaze på
Här gör jag två varianter.
En klassisk variant och en med lite Hot Lemon chili.
Du behöver:
- En rejäl burk som du kan försluta locket på
- Hälften granskott Hälften rörsocker
- (1-2 hackade Hot Lemon eller vilken chili som helst om du vill göra chili varianten)
Gör så här:
- Skölj granskotten i ett durkslag och låt torka
- Varva hälften granskott och hälftensocker (och ev hackad chili om du vill göra den varianten)
- Låt sedan burkarna stå i ett soligt fönster Efter ca 1-2 månader har sockret löst sig och bildat en sirap.
- Skaka om burken lite då och då
- Sila blandningen och slå upp i en flaska.
Använd denna fräscha sirap i din glaze, över din sallad eller dina pannkakor.
Dessutom är den full med antioxidanter och vitaminer.
Kan man plocka granskogen året runt?
Granskotten plockas på våren när dom är små och späda. Var noga med att fråga markägaren om det är ok först. Lycka till