Mördarsniglar – Så blir du av med dom

De spanska skogssniglarna, även kallade mördarsniglarna, har de senaste åren väckt starka känslor bland Sveriges villaägare. I kampen om trädgårdslandet och rabatterna verkar alla medel vara tillåtna och grannar emellan förs det en het debatt kring vad som faktiskt är effektivt.

Att den spanska skogssnigeln förökar sig så lavinartat beror på ett antal faktorer där bland annat klimatet är avgörande. I de sydliga delarna av Europa, där snigeln har sitt ursprung, hålls arten under kontroll genom värme och torka, medan den i Sverige de senaste åren har gynnats av regniga somrar och varma vintrar.

 

 

Fakta spanska sniglar

Sniglarna är tvåkönade och kan under sin livstid lägga uppemot 400 ägg. De har en rödbrun färg som kan gå åt både det ljusröda och smutsbruna hållet, och kan i vissa fall lätt förväxlas med våra egna svenska skogssniglar, den röda och den svarta. Sitt öknamn mördarsnigel har den fått genom att den äter allt, inklusive kadaver av den egna arten.

Sniglarna kom till Sverige via importerade plantor. Plant- och jordtransporter är fortfarande ett vanligt sätt för sniglar och dess ägg att sprida sig till nya delar av landet.

Den senaste metoden som sägs hjälpa är så kallade robotgräsklippare. Villaägare med självgående gräsklippare började rapportera tillbaka till tillverkarna att de förutom en nyklippt gräsmatta även märkte en minskning av mördarsniglar, och detta ska nu undersökas. Tio villaägare runt om i Sverige har fått var sin robotgräsklippare och ska under sommarmånaderna föra veckobok över antalet mördarsniglar i sina trädgårdar. Studenter vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp kommer sedan att utvärdera resultatet.

Så får du en snigelfri trädgård

  • Ta hand om din trädgård så mördarsniglarna inte kommer dit till att börja med. Sniglarna lägger gärna ägg på fuktiga och mörka ställen. Ha det därför välstädat kring dina odlingar, och undvik ruttnande lövhögar, kalla sura öppna komposter samt svampar och fallfrukt som sniglarna annars gärna kalasar på. 
  • Se till att luckra upp jorden du odlar i regelbundet så det inte finns några hål där sniglarna kan gömma sig och vänta gärna med höstgrävningen till så sent som möjligt. Då försvårar du för unga sniglar att krypa ned ostört i marken för sin vinterdvala.
  • Var försiktig med nyinköpta plantor. Skölj gärna igenom rotsystem där sniglar och ägg kan gömma sig. 
  • Vattna helst på morgonen/förmiddagen och inte på kvällen då fukten lätt kan stanna kvar under natten och gynna snigelframfarten.
  • Om du plockar sniglar så är det nödvändigt att döda dem, då de enbart fortsätter sprida sig om du släpper ut dem på någon annan plats. Gräv gärna ned dödade sniglar eller släng dem frysta i soporna eller på komposten.
  • Börja din snigelbekämpning så snart som möjligt på våren då övervintrande sniglar börjar visa sig. 
  • Det sägs att mördarsnigeln inte har några naturliga fiender, men vissa djur verkar inte ha något emot att sluka ett antal, även om sniglarna inte är någon delikatess. Villaägare med myskankor, igelkottar, grävlingar samt vildsvin i sin trädgård kan, i alla fall på det sättet, skatta sig lyckliga.

Hur blir man av med sniglarna?

Det finns olika sätt att bli av med dom förädiska mördarsniglarna.

 

Nematoder

Nematoder är godkänt som bekämpningsmedel mot sniglar i Sverige sedan 2008 och har sedan dess blivit räddningen för tusentals trädgårdsägare. Nematoder är mikroskopiska maskar (inte synliga med blotta ögat) som angriper och dödar sniglarna.

Nematoder köps i pulverform under produktnamnet Nemaslug och du använder pulvret genom att lösa upp det och sedan vattna ut det över de områden där du upplever mest problem med sniglarna. Nematoder är ofarliga för människor, växter och andra djur. Detta bör göras på kvällen och se till att marken är fuktig. Blir det för torrt dör nematoderna och blir verkningslösa

Har du en stor trädgård fokuserar du dina insatser på de områden där du brukar se sniglarna och använder nematoderna där. Dessa områden kan ofta vara omkring komposten, kring buskar och tomtgränsen. Effekten av nematoderna varar i ungefär sex veckor.

Ett tips när man använder nematoder är att klippa några sniglar på mitten. doppa dessa i vattenlösningen med nematoder.

Lägg sedan ut dessa i trädgården igen. Dom andra mördarsniglarna är kannibaler och kommer äta upp dom döda sniglarna. på så sätt får dom även i sig nematoder.

Nematoder förökar sig i snigeln och när den är död kryper en ny generation ut i din trädgård för att ta hand om nya sniglar.

KÖP DINA NEMATODER HÄR

350.00 kr580.00 krVälj alternativ

 

hur-fungerar-nematoder-

Magnesiumsulfat

 

Snigelmedel är ett enkelt och effektivt sätt att bekämpa mördarsniglar. De blåaktiga kornen/pelletsen består av järnfosfat samt smaktillsatser som du sprider ut i de områden där du upplever störst problem med mördarsniglarna. På grund av smaktillsatserna kommer sniglar att dras till kornen och äta upp dem. När mördarsnigeln har fått i sig ett korn kommer den dra sig tillbaka och inom någon dag dö. Detta för att den får en mättnadskänsla som inte är verklig. Därför kommer den dö av svält.

Det är viktigt att påpeka järnfosfatet är en naturligt förekommande förening som är ofarlig för människor och husdjur. Produkten är även godkänd för ekologisk odling.

Snigelmedel kan med fördel börja användas så fort de första mördarsniglarna syns i trädgården, då bekämpning tidigt på säsongen ger stor effekt på antalet mördarsniglar senare under sommaren. För att ditt medel ska räcka längre rekommenderar vi att du använder det tillsammans med så kallade snigelbarer. 
Ett litet “hus” med lock som gör att fåglar och andra djur inte äter upp kornen.

 

KÖP MAGNESIUMSULFAT HÄR

298.00 krLägg i varukorg

Koppartejp
Mellan koppar och mördarsnigelns slem uppstår naturligt en svag elektrisk stöt. Stöten är dödar inte snigeln, men den är tillräckligt obehaglig för att den ska vända tillbaka och inte passera koppartejpen. Tejpen används därför till att skapa en barriär mot mördarsniglarna som de inte tar sig förbi. Koppartejpen används med fördel på krukor, pallkragar och andra odlingskärl man har utomhus för att skydda dem mot angrepp från mördarsniglar.

 

Ölfällor

Ölfällor är ett effektivt sätt att fånga sniglarna.

Gräv ner en burk i marken och fyll till hälften med öl.
Sniglarna dras till ölen och trillar i och drunknar.

Effektivt, men kan bli ohygieniskt om man inte tömmer så ofta.

Klippa eller plocka sniglarna

Att klippa eller plocka sniglarna är effektivt.
På så sätt är du säker på att dom dör och att du får bort dom från din trädgård.

Dock är det tidskrävande om du har stor trädgård eller mycket sniglar, men absolut effektivt.

Lägg dom i en tätförsluten påse, frys dem och kasta sedan. Eller samla i en spann och häll kokande vatten på dem.

 

Bygg en egen snigelfälla

Detta är en väldigt enkel men effektiv snigelfälla.

Ta en 2 liters petflaska.

Skär av toppen och tryck in den i öppningen på andra delen av flaskan.

Tejpa igen ordentligt och fyll med öl.

Lägg den i snigeltäta områden.

Sniglarna kommer krypa in efter ölen, och kommer sedan inte ut igen och druknar.
När du haft den igång några dagar så kan du kasta hela fällan och göra en ny.

 

Var rädd om Pantersniglarna

 

Till skillnad från Spanska skogssnigel är Pantersnigeln bra för din trädgård, den attackerar och äter mördarsniglar och den rör inte dina växter, så ser du en sådan i din trädgård bör du låta den vara.

Du känner igen den genom sina mönster på ryggen.
Dessutom blir den oftast lite större än mördarsnigeln.

 

pantersnigel
 

 

 

 

2 tankar om “Mördarsniglar – Så blir du av med dom

    • Björn Johansson says:

      Mycket intressant! Sjukdomar kan vara illa, men skulle det vara något som drabbar sniglar så är det ju faktiskt välkommet på m¨ånga håll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.