[vc_row][vc_column][vc_column_text]Att chili behöver ljus för att trivas och bli fina känner alla till. Våra långa ljusa kvällar på sommaren kan dock inte kompensera det mörker som börjar bli högst påtaglig för de flesta växter i oktober, eller tidigare beroende på var i landet man bor. Det är då de första löven börjar få sin vackra höstfärg. Inte så mycket för att det börjar bli kallare utan för att ljuset helt enkelt inte räcker till för att fotosyntesen skall fungera ordentligt.
Nu är det ju olika beroende av växtslag men de flesta växter vi har i våra hem och framförallt de vi gärna omger oss med i krukor, urnor och amplar under sommarhalvåret klarar sig dåligt utan tillskottsbelysning.
Många av de ettårsväxter vi har ute kan med fördel övervintras och blir ännu finare till nästa säsong bara de får tillgång till rätt belysning.

 

Man kan lätt tycka när solen lyser in att ”det är ju ganska ljust i det här fönstret”, men nej, det är inte särskilt ljust för en växt, och tiden som det är ljust under sena höstmånader, vintern och tidig vår täcker långt ifrån det behov växterna har för att trivas och må bra.

Övervintring utan ljus
För vissa typer av växter finns det väl beprövade sätt att klara dem över vinter utan extra ljus. Det är de växter som i princip kan gå i ide under den kyliga, mörka delen av året. Hit hör t.ex pelargoner, fuchsior, änglatrumpeter samt de flesta knöl- och lökväxter. Förutsättningen för att de skall överleva utan ljus är att de förvaras svalt, men frostfritt. Det är också viktigt att det inte är för fuktigt för att undvika angrepp av mögelsporer. När det är svalt och mörkt stannar tillväxten av, rötterna torkar delvis in och växten vilar. Därför är det också mycket viktigt att inte vattna mer än väldigt lite, mycket sällan.

Tillskottsbelysning
Med rätt belysning kan man i princip odla vad som helst när som helst på året. Det största problemet brukar vara utrymme!
En vanlig, gammaldags glödlampa gör ingen växt lyckligare. På för långt avstånd ger den för lite ljus och om den är ”tillräckligt” nära blir växten bränd.
Det finns i dag olika typer av belysning särskilt avsedd för växter. Vilken du väljer beror på placeringen och vad den skall användas till.

Lysrör och kompaktlysrör
För en enstaka växt ger en liten armatur med en vanlig lågenergilampa eller en speciell växtlampa ett bra resultat. Har man flera växter som ska belysas finns olika typer av lysrörsarmaturer speciellt avsedda för växter att välja bland. De kan användas både för belysning av vuxna plantor och vid uppdragning av sticklingar och fröplantor. Lysrör ska placeras relativt nära växterna och det är därför praktiskt om man lätt kan reglera höjden t.ex om den används för att dra upp nya plantor.

När du väljer lysrörsarmatur ta reda på vilken yta den täcker, vikten (för upphängningen) och typ av fästen. Utseendet kan också spela roll då alla kanske inte är tillräckligt snygga att placera i vardagsrummet eller köket. Tänk att ha ständig tillgång till fräscha, frodiga kryddor i köksfönstret eller på köksbänken utan att behöv köpa nya varannan vecka.

Lysrör T5
Det finns nu flera nyheter när det gäller växtbelysning som verkligen är värt att nämna.
Dels gäller de de sk. T5-lysrören som ger ett mycket brett ljusspektra som är optimalt för växterna och dels den nya LED-tekniken som successivt börjat hitta sin funktion för växtodling.

LED-lampor
LED-lamporna är mycket energisnåla i förhållande till den effekt de ger växterna. Nackdelen är den för oss människor lite udde färgen blått respektive rött som man kanske inte föredrar i ett bostadsutrymme, men väl i ett växtrum, en källare eller i ett växthus.

ledbelysning

Högtrycksnatrium och metallhalogenlampor
För den som hartillgång till lite större utrymme för övervintring och uppdragning av plantor kan en högtrycksnatriumlampa eller metallhalogenlampa vara lösningen. Det är den typ av lampor som de flesta professionella odlare har i sina växthus. Fördelen är att de ger ett riktigt bra ljus som täcker upp till 10 kvadratmeter. Nackdelen är att den är rätt tung, drar en hel del el (lampan är ofta på 400w) och avger väldigt mycket värme. Värmen kan dock vara en fördel i svala utrymmen som på den inglasade balkongen eller terrassen. Där kan den hjälpa till med uppvärmningen. I ett trängre, välisolerat utrymme blir det snabbt rätt varmt. En lampa av denna typ bör sitta på två meters höjd över växterna och inte närmare än 1,3 meter eftersom växterna då lätt bränns.
Val av lamptyp beror på om utrymmet som skall belysas även har visst dagsljus, som i ett växthus eller inte.
Med metallhalogenlampan kan ett garage eller annars helt mörkt utrymme förvandlas till en djungel. På en inglasad terrass, balkong eller i ett växthus blir en högstrycksnatriumlampa bra. Skillnaden mellan dessa två typer är vilket färgspektra de avger. Metallhalogenlampan har ett spektra som ger knubbiga och fina plantor även utan tillskott av dagsljus, vilket inte behövs i tex ett växthus med tillgång till mycket dagsljus.

Belysningstid
Använd en timer för att reglera belysningstiden.
Hur länge belysningen skall vara tänd varje dag beror på användningen och vilken temperatur man har. Vid lägre temperatur klarar sig växterna med kortare belysningtid. Vid rumstemperatur vilar inte växterna alls, utan behöver belysning minst 12 timmar. Vid övervintring av växter som inte skall gå i vila kan det räcka med 8-10 timmar. Då växer de en aning och blommar då och då. När våren kommer och man vill sparka liv i dem ordentligt ökar man successivt upp till 16 timmar per dygn. 12-16 timmar är också lagom för frösådder och sticklingar.
Under delar av säsongen kan det naturliga ljuset vara tillräckligt under ett par timmar mitt på dan och du kan då ställa timern så att lampan har två belysningsperioder och därmed spara ett par timmars elförbrukning.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

Tillbehör

Ballast 600-1000w

2,399.00 kr

Tillbehör

E40 Sockel Kabel

199.00 kr

Tillbehör

HPS 1000w

495.00 kr

Tillbehör

HPS 600w

395.00 kr

Tillbehör

Ledlampa 18,2w

470.00 kr
[/vc_column][/vc_row]