Blommorna på bönväxterna utmärker sig för sitt skeppliknande utseende: två segel på ömse sidor om ett skrov och en köl. Det fina med att odla bönor är inte bara att det är en vacker växt utan också en miljövänlig sådan. Liksom kusinen ärtor, har bönrötterna bakterier som kan binda luftens kväve istället för att ta upp det genom marken. Därför är bönor miljövänligare än många andra växter eftersom du inte behöver gödsla dem lika mycket. Och så är det mat som går att förvara länge och äta efter flera år när de är har torkats.
Att odla bönor ger dessutom kreativ tillfredsställelse. Växten klättrar, så bind upp trådar i ett räcke eller i grannens balkong ovanför som den kan klänga i. Dessa klängvägar kan du med lite uppfinningsrikedom forma i vackra mönster.
Tänk på att bönorna måste vattnas flera gånger om dagen. Täcker du jorden med överblivet gräsklipp behöver du inte vattna lika ofta.
Gör så här:
Använd en stor kruka som rymmer 35-40 liter. Där får du plats med fem till sju frön och lika många plantor. Vid sådd ska jorden vara ungefär 15° varm och den måste vara fuktig när fröna planteras. På ett trädgårdsforum på nätet har jag sett att det finns ett uttryck som säger ”när du kan sitta med bar stjärt på jorden kan du så bönor” som kan ge en fingervisning om när det är dags. Lägg bönorna i blöt i två timmar tills de börjar svälla. Peta sedan ner dem några centimeter i jorden med gott om utrymme så att de inte ligger för tätt. En varm balkong med sydvästläge är det allra bästa för dina bönor. Kvällssolen håller balkongen varm länge och påskyndar växtprocessen.