För resten av världen så kanske det verkar underligt hur man kan älska något så starkt som för många bara resulterar i liter av vatten för att dämpa den brännande känsla som chilisås innebär. Men för chilifinsmakare så är denna flaskan av het sås något mycket mer, det är en passion och bränner inte bara i munnen utan även i plånboken.

Cackalacky Spice Sauce är dock inte riktigt lika stark som många av de andra hetaste såserna, utan har placeras med 1,000 på Scoville skalan som går upp emot 16 miljoner grader. Enligt ägaren av flest chilisåser i världen, som också kom med i Guiness Rekordbok, så är Cackalacky den mest smakrika kommersiella chilisåsen hittills. Såsen är kryddad  med Jams (en brödrot), Burgundyvin, åldrad chili och andra kryddor.

Normalt sett så kostar en Cackalacky-flaska runt 55 kronor men i 2005 så släppte företaget en ” Single-Batch Private Reserve Stock” eller en specialflaska som kostar upp emot 900 kronor. Detta är inte den enda specialutgåvan som Cackalacky har släppt, utan de har tidigare sålt Barbecue-glass och Kycklingsmaksatta klubbor.

En annan chilisås som också är rankad som en av världens bästa, och dyraste, är Mad Dog 357 Plutonium. Tillverkarna av denna betalar över 900 kronor för ett pund eller 28,34 gram för detta chiliextrakt som är så starkt att det kan orsaka fysiska smärtor för den som kommer i närkontakt med fröerna. Det tar 1,000 chilipeppar för att göra ett pund av supersåsen och därav kostar även slutprodukten en hel del. Dock så är priset inget som stoppar dessa chilifreaks och samlare från att köpa produkten och den säljs för cirka 4,000 kronor.

För att skapa en samling av världens dyraste chilisåser så krävs det att man antingen har det väldigt bra ställt eller att man är en riktig chili-fanatiker som antagligen väljer att lägga alla sina pengar detta. För de som inte tillhör någon av de nämnda kategorierna så kan en Keno 11 rätt Vinstnivå hjälpa dig att starta ditt egna chilimuseum. Må kraften och pengar vara med dig!