Odla rödbetor – enkelt och gott!
Att odla rödbetor skänker njutning både i form av delikata inlagda rödbetor till pytt-i-panna och som färska kokta primörer att avnjutas med lite smör och salt. Liksom de flesta rotfrukter så är rödbetor enkla att odla och ger bra lön för mödan.

Så här odlar du rödbetor
Odla rödbetor gjordes redan 500 år före vår tideräknings början i medelhavsländerna. Till Sverige kom dock denna vana inte förrän över tusen år senare – under 1600- och 1700-talet.

Att odla rödbetor är enkelt – rödbetor har små krav på växtplatsen. Dessutom kan man odla rödbetor långt upp i landet, i alla fall i gynnsammare lägen. Sådden görs när jorden torkat upp och går att bearbeta på våren. Dessutom bör jordtemperaturen ha hunnit upp till ca 8⁰C. Om det är varmt ute gynnas grobarheten av att man låter fröna ligga i ett glas med vatten några timmar innan sådden.

En idealisk växtplats för att odla rödbetor är där det är öppet och soligt, men om det bara är lite skuggigt brukar det också gå bra. Jorden ska vara lucker och porös, gärna rik på mull och kompost. Fröna ska sås ca 2 cm djupt och ca 3 cm mellan fröna. Radavståndet när man ska odla rödbetor bör vara ca 40 cm. När rödbetorna börjar växa till sig i storlek får man gallra i raderna så att de får gott om plats att utvecklas och bli stora. Det brukar vara lagom att göra detta när plantorna blivit ca 5 cm höga.

Börja skörda rödbetorna när de hunnit bli 2-3 cm stora och skörda därefter allt eftersom de växer. För vinterlagring så ska du odla rödbetor av en sort som är anpassad för lagring och då skördar du sent på hösten. Rödbetorna kan förvaras i ett svalt skafferi eller en jordkällare.

Glöm inte att använda blasten!
Näringsvärdet är mycket högt och även blasten kan användas när du ska odla rödbetor! Om man skördar bladen späda, innan de hunnit stå allt för länge, så är de delikata att använda i sallader eller som garnering. Tänk dock på att plantorna behöver ha blad kvar för att orka fortsätta utveckla stora fina rödbetor, så ta bara något blad ”här och där”.

De vackra mörkgröna bladen med röd ådring är mycket dekorativa i sallader och kommer att höja dina maträtter till en ny nivå. Dessutom känns det ju bra att ta vara på hela plantan i ställ et för att bara slänga bort blasten när man ska odla rödbetor.

Lycka till med att odla rödbetor!