Bästa chilli-recepten för kolgrillen

 

Bild: Unsplash

Sommaren är äntligen här och så är även grillsäsongen. Läs vidare för att ta del av tre heta chillirecept för grillen, samt tips och råd kring vad du bör tänka på när du ska välja kolgrill.

Vilken kolgrill är bäst?

Innan vi börjar snacka chili-recept bör det förstås pratas grill. En kolgrill är att rekommendera för sommarens härliga grillkvällar, då denna typ av grill ger en genuin smak och känsla. Utbudet av kolgrillar är enormt, där otaliga varianter i olika prisklasser finns att välja mellan. På jämförelsesajten testson.se jämförs och bedöms kolgrillar i budget-, mellan- och premium-prisklass. Innan du slår till på en ny kolgrill kan det vara fördelaktigt att läsa recensioner för att hitta en grill som matchar dina behov. Fundera gärna över vilka attribut och funktioner som just du föredrar.

Tre grillvänliga chili-recept med hetta

Chilimarinerad lax med ingefära

Att grilla lax är en favorit bland många, och inte undra på – på grillen har laxen chans att bli ordentligt saftig med en krispig yta. En chilimarinerad lax med ingefära ger grillningen en asiatisk känsla.

Börja med att blanda soja, vitlök, lime, hackad chili, ingefära och honung. Pensla på glazen på en helsida av lax och lägg på kolgrillen. Håll koll på tiden – önskvärt är en mör lax som faller isär fint. På aftonbladet.se kan du läsa mer om hur du grillar laxsida på bästa vis.

Servera gärna laxen med potatis i ugn och en fräsch, yoghurtbaserad limesås.

 

Bild: Unsplash

Grillade Pimientos de padrones

Du är säkert bekant med pimientos tillagade i stekpanna – men visste du att det är superenkelt att tillaga pimientos direkt i kolgrillen? Resultatet blir en lätt sotad pimiento som med säkerhet går hem hos chili-älskaren. Använd med fördel den klassiska chilifrukten pimientos de padrones, men notera att även andra slags chilifrukter fungerar lika bra.

För att grilla pimientos direkt på grillen bör du tända grillen i tid och vänta tills dess att kolgrillen fått ordentligt hög värme. När du uppnått en jämn och het bädd av glöd placerar du dina pimientos direkt på glödbädden och väntar några minuter tills de fått färg, för att därefter vända på dem. När dina pimientos fått en fin färg och en antydan till grillad yta plockar du av dem från grillen. Ringla sedan över olivolja av god kvalité samt strö över flingsalt. Servera sedan som ett hett tillbehör till din favoritgrillrätt.

Ps! Rekommendationerna är att använda vanlig kol och inte briketter.

Pico de gallo – ett favorittillbehör med hetta

Pico de gallo passar bra som en sidorätt vid sidan av grillen. Den passar exempelvis utmärkt som tillbehör till grillad fisk eller mexikanska grillade rätter. Denna mexikanska tomatbaserade rätt tillagas med smakrika ingredienser som rödlök, lime och koriander, samt med rikligt med chili för en härlig hetta. Dessutom är det enkelt att själv reglera hettan genom att tillsätta mer eller mindre chilifrukt.

För att tillreda pico de gallo hackar du tomater, lök, chili (av valfri sort) samt koriander och blandar ihop. Pressa sedan över lime och smaka av med salt och peppar. Dekorera gärna med ytterligare lite mer koriander. Läs receptet utförligt på tasteline.com.

Avslutningsvis önskar vi dig lycka till med grillandet – hoppas det ska smaka!