Kryddstark mat är bra för vår hälsa

Alltmer forskning pekar åt att kryddstark mat är bra för vår hälsa. Det har visat sig att kryddor som chilipeppar kan till exempel hjälpa oss med förbättrad kognitiv funktion och bildning av röda blodkroppar. Dessutom verkar det som ett naturligt smärtstillande medel, lindrar tarmsjukdomar och störningar, ökar immuniteten och upprätthåller friska ögon. Andra fördelar inkluderar förebyggande av cancer och magsår, främjande av viktminskning, förbättrad hjärthälsa och till och med lindrande av depressioner. Låt oss kika på vad studierna har visat hittills:

Viktminskning

Att känna doften av en extra kryddig sås med kvällsmåltiden kan göra det roligare för den som försöker gå ner i vikt. Kryddor i maten leder till en mer spännande smakupplevelse, vilket i sin tur gör att man ofta har lättare att hålla sig till sin viktminskningsplan. Starka kryddor har nämligen visat sig öka ämnesomsättningen. Studier visar att ett ämne i chilifrukten, capsaicin, har en termogen effekt och kan få kroppen att bränna flera kalorier upp till 20 minuter efter måltiden.

Hjärthälsa

Studier visar även på att kulturer som äter starkt kryddad mat har en mycket lägre förekomst av hjärtsjukdomar samt hjärninfarkter än sina motparter. Anledningen är att chilipeppar minskar den skadliga effekten av LDL (dåligt kolesterol) genom capsaicins bekämpning av inflammation i kroppen, en stor riskfaktor for hjärtproblem.

Cancerförebyggande

Enligt den amerikanska föreningen för cancerforskning har ämnet capsaicin förmågan att döda vissa cancer- och leukemiceller. Chilipeppar och gurkmeja, en speciell typ av krydda som finns i currypulver och vissa senapstyper, kan sakta ner spridning av cancer och tillväxten av tumörer. De har samma effekt på kroppen som vissa cancermediciner. Studier visar även att om man vill öka absorbering av dessa två bör man ta dem tillsammans med olivolja samt svartpeppar, vilket ökar absorbering med upp till 2000 procent. Gurkmeja och chilipeppar är även otroligt gott på rostade grönsaker, kebab eller i soppor.

Sänker blodtryck

Visste du att Vitaminerna A och C förstärker hjärtmusklerna och att extra het chili ökar blodflödet i hela kroppen? Detta bidrar till ett starkare kardiovaskulärt system.

Lindrar DepressionFramja

Kryddstarka livsmedel ökar produktionen av ”feel good” hormoner som serotonin. Vissa studier har till och med visat att de kan hjälpa med lindring av depression och stress. Är du inte ett fan av starkt kryddad mat kan du fortfarande få hälsofördelar på ’låtsas’ genom att spela ’eldig’ Dragon’s Fire online på storspelare. Här hittar du även gamla goda blackjack om du inte känner för att ge dig in i hettans cirkel.

Vad väljer du? Om du inte gillar starka kryddor men vill ändå testa, kanske kan vi locka dig med att börja experimentera med en skivad ingefära i en kopp te, räkor panerade i kummin och koriander sauterade i stekpanna; eller byt ut räkorna mot kyckling istället, strö över paprikaflingor och du har en riktigt god kyckling curry med alla hälsofördelarna diskuterade ovan.