Att tjuva tomater betyder att du nyper av sidoskott, det vill säga de som kommer i ”armvecken” precis ovanför bladen mellan blad och stam.

Vilka ska tjuvas?
Det är inte alla tomatsorter som ska tjuvas, det är enbart de högväxande, vanliga sorterna det ska göras på. Busktomater som bara blir några decimeter höga skall inte tjuvas då även sidoskotten på dessa kommer att hinna utveckla frukt. Ta däremot eventuellt bort några stora blad om dessa skuggar de mognande tomatklasarna.

Så här tjuvar du tomater
Nyp av sidoskotten på tomatplantorna när skotten har hunnit bli cirka 5 centimeter långa. På ”potatisbladiga” sorter där avstånd mellan bladparen är större, kan du låta sidoskotten bli 10-12 centimeter långa innan du tjuvar av. Sidoskotten hjälper nämligen till vid fotosyntesen och skuggar plantan mot alltför mycket sol.

De här sidoskotten tar annars kraft från de mognande tomatklasarna och är onödiga, då det ändå inte skall finnas så många klasar på en planta att den inte orkar bära upp dem. I värsta fall kan tomatplantan abortera de omogna tomaterna.

Ta även bort de nedersta bladen på tomatplantan, särskilt om dessa börjar vara risiga eller gulnar. Du kan också ta bort en del av bladmassan när tomatplantan har vuxit färdigt, så att bladen inte hindrar solen från att komma åt de mognande tomaterna.

Om själva tomatplantan under senare delen av sommaren drar iväg på längden och blir smal och gänglig upptill kan du nypa av toppen också, så att de tomater som redan kommit hinner mogna.