Visste du om att världens största chilimarknad går av stapeln varje år i juni månad i staden Tustin, Kalifornien? Med sina 35 000 plus besökare bjuder detta evenemang på musikkonserter, dans, paj och till och med chiliätartävlingar. Nästa år, 2019, kommer det att bli 35e året i rad. Vad kan en vänta sig att uppleva om du beslutar dig att resa dit?

Här kan du smaka på 50 olika chilipeppar sorter medan du samtidigt även kan delta i många roliga tävlingar under hela dagen. Om du vill ha avbrott från ’hettan’ och blir istället sugen på något sött kan du ta dig an pajätartävlingarna. Eller vad sägs om att prova på line dancing? Eller kanske till och med att testa armstyrkan genom att delta i en armbrottnings match.

Vanligaste Chilipeppar sorterna

När du provsmakar chilipeppar kan det vara bra att känna till lite historia bakom dessa. De mest vanliga chilipepparsorterna följer nedan:

Spansk peppar. Här hör bland annat jalapeño och vanlig paprika.

Bär peppar. Samlingsnamnet för flera av artens sorter är Aji. De är vanligast förekommande i Peru.

Havanna peppar. Hit hör bland annat habanero, en mycket stark chili som är vanligast i Västindien och Mexiko

Flerårig spansk peppar, hit hör bland annat tabasco och den brasilianska malagueta.

Rokoto peppar, hit hör manzano och canario.

Cook off chilitävling – ensam i sitt slag

Självfallet inkluderar de stora tävlingarna på marknaden även chili cook offs som delas upp i två kategorier. Den Professionella kategorin, samt People’s Choices som är utformad for amatörer.
Professionella domare från Internationella Chili Organisation utser vinnarna inom den professionella kategorin, och besökare har sedan chansen att utse vinnaren i amatörkategorin, People’s Choice.
I denna tävling deltar amatör kockar som lagar chilirätter till besökare och deltagare som sedan får provsmaka de smaskiga rätterna.
Om inte detta var nog, lagar vissa av kockarna även färsk salsa utöver sina chilirätter. Köp 10 provsmakningar och du får även en ”valsedel” där du kan rösta fram din favoritkock.

Arrangören av årets People’s Choice tävling påpekade i en intervju att man som amatörkock kan använda vilka ingredienser man än önskar i sina chilirätter, inklusive konserverad chili, utan att minska chansen att vinna då det är kryddorna som ofta är nyckeln till en bra chili. Fastän parametrarna for People’s Choice inte är lika strikta som för den Professionella kategorin, så får vinnaren ändå ut en bra summa pengar, hela 500 dollar.
Andra- och tredjeplats belönas med 300 respektive 200 dollar.

Årets marknad bjöd till exempel på en helt ny utmaning, vattenmelonätartävling för barn, vilket även vuxna kunde delta i.
Då det vanligtvis är mycket varmt vid denna tidpunkt på året så försöker arrangörerna för marknaden att hålla deltagarnas besök så behagligt som möjligt genom att anordna de flesta aktiviteter under tälttak runtom hela området. Arrangörerna bjuder även på gratisturer med buss till och från marknaden från olika delar av staden, och många hållplatser är strategiskt belägna nära hotell där majoriteten av besökarna bor.

Utöver möjligheterna att se det bästa inom vad chilivärlden har att erbjuda, är även marknaden ett ypperligt tillfälle till att lära sig nya kunskaper i ämnet, samt även bilda internationella bekantskaper under utlandsvistelsen. Marknaden öppnar dörrarna klockan 7 på morgonen och stänger 5 på eftermiddagen.

Om du mot all förmodan ej orkar att delta hela dagen kan du ta bussen tillbaka till hotellet, starta upp laptoppen och delta i dina egna tävlingar online utan att behöva röra på dig alls. Bara luta dig tillbaka och vila benen.
Siten PokerStars erbjuder många online games som garanterat kommer att förlänga ditt chiliäventyr.
Ett av dem är till exempel det nya Chili Heat game där du kan vinna pris likvärdigt chilimarknadens.

Världens största chilimarknad ar verkligen ensam i sitt slag och värt att besöka om du letar efter en unik upplevelse.
Det kan även vara värt att påpeka att marknadens intäkter gynnar ett hundratal välgörenhetsorganisationer.
Sedan är det ju spännande att man besökt marknaden hela internationella chilivärlden pratar om, eller hur?