ChiliLovers Signaturchili

Det finns få saker som slår en riktigt fint tillagad chiligryta.
Detta har blivit lite sport, framför allt i USA där man tävlar om stora prispengar.

Här delar jag med mig av ChiliLovers Signaturrecept på vår bästa chiligryta.

Här låter vi den koka på väldigt låg värme i 24h.
Detta för att smakerna sätter sig riktigt ordentligt.
Hemligheten är att låta köttet rökas i ca en timma innan det går i grytan.

Du behöver:

  • ca 2,5 kg Högrev
  • 1,5 l ljus öl
  • 5 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • Olja eller annan fett att steka i
  • 2,5 dl mörk oxbuljong. (inte koncentrerad, utan spädd enligt instruktionerna på flaskan)
  • 2-3 torkade ancho-chili (Ancho är egentligen torkade Poblanofrukter. Du hittar det i välsorterade matbutiker)
  • 1-2 chipotle-chili (Rökt torkad chili, även dessa hittar du i välsorterade matbutiker)
  • 3 Birdseyechili
  • 2 Jalapenos
  • 1-2 Habaneros
  • 1 matsked oregano
  • 1 matsked spiskummin
  • 1 matsked malda korianderfrön
  • 1,2 dl chilipulver (en hel vanlig kryddförpackning)
  • Salt (behövs inte mycket)
  • ½ dl färskhackad koriander
  • 1 kopp starkt kaffe
  • 1 rad 70%-ig Mörk choklad
  • Rivet skal av en limefrukt
  • 1/2 matsked socker
  • 1/2 dl mjöl
  • Ev lite Liquid smoke (Om du inte har tillgång till att röka köttet själv) Chililovers signaturchili1Gör så här: 

     

  • Börja med att skär högreven i 2-3 cm fyrkantiga bitar.
  • Trimma bort hårt fett
  • Rök dessa i en klotgrill eller rök i ca 1 h. (Detta är valfritt, hoppa över detta steg om du inte har tillgång till att röka ditt kött)
  • Under tiden förväll Anchon och chipotlen i ca 0,5 dl vatten och koka lätt i ca 15 min (Spara vattnet när du silat av dem)
  • Hacka upp alla chilifrukterna och plocka bort alla fröer och stjälkar
  • Hacka även upp chipotlen och Anchon
  • Hacka sedan vitlöken och fräs upp i lite olja
  • Fräs upp köttet på hög värme en liten stund i olja (Ta lite i taget)
    lägg över allt i en gjutjärnsgryta
  • Blanda mjölet och chilipulvret och strö över köttet
  • Häll på oxfond, vattnet från torkade chilin och ölen
  • Rör ner alla kryddorna, men inte den färska koriandern eller chokladen
  • Häll i kaffet
  • (tillsätt några droppar Liquid Smoke, om du inte rökt köttet innan)
  • Lägg i all chili
  • Lägg på locket på gjutjärnsgrytan och ställ in i ugnen på100- 125 grader.
  • Låt gå i ca 24 h, skulle för mycket vätska koka bort, så späd med lite mer öl under tiden.
  • I slutet tillsätt chokladen och den hackade koriandern
  • Rör om med två gafflar så köttet trådar sig och blir en härlig sörjaServera med tortillas eller nachochips och en god salsa samt guacamole.

2 tankar om “ChiliLovers Signaturchili

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.