Spicy Sesame Soy Sauce

Hemmagjord Spicy Sesame Soy Sauce – smakrik asiatisk sås på bara några minuter

Letar du efter en mångsidig sås som passar lika bra som marinad, dippsås eller topping till wokade grönsaker? Då måste du testa denna Spicy Sesame Soy Sauce! Den är både enkel att göra och sprängfylld med smak – en perfekt balans mellan sälta, hetta och sötma. Och det bästa av allt? Du slänger ihop den på under 10 minuter!

Här kommer det fullständiga receptet, översatt till svenska mått och med alla steg du behöver.


Recept: Spicy Sesame Soy Sauce

Ingredienser:

  • 0,6 dl japansk soja (ca 1/4 cup)

  • 1 msk sesamolja

  • 1 msk risvinäger

  • 1 msk honung eller socker (valfritt, för sötma)

  • 1–2 tsk chilipasta eller sriracha (justera efter önskad styrka)

  • 1 tsk sesamfrön

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1/2 tsk riven färsk ingefära

  • 1 tsk hackad salladslök (valfritt, till garnering)


Instruktioner:

  1. Blanda sojan, sesamoljan, risvinägern och honungen (eller sockret) i en liten skål. Vispa tills allt är väl blandat.

  2. Tillsätt chilipastan eller srirachan, och justera mängden efter hur stark du vill ha såsen.

  3. Rör ner sesamfröna, vitlöken och den rivna ingefäran. Blanda tills allt är jämnt fördelat.

  4. Smaka av och justera vid behov – kanske lite extra honung, vinäger eller chili.

  5. Om du vill, toppa med finhackad salladslök för extra smak och färg.


Användningstips:

Denna sås är perfekt som:

  • marinad till tofu, kyckling eller lax

  • dippsås till dumplings och vårrullar

  • smaksättare till nudlar eller risrätter

  • dressing till asiatiska sallader


Ge det ett försök – vi lovar att du kommer vilja ha en burk stående i kylen hela tiden!

Vill du ha fler asiatiskt inspirerade recept? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.